DIGITAL SIGNAGE NEDİR?

DIGITAL SIGNAGE NEDİR?

Son yıllarda Türkiye'de kullanımı gittikçe artan DIGITAL SIGNAGE tam olarak nedir?
Aslında kelime anlamıyla tam bir karşılık bulamayan digital signage terimi, dilimize "dijital tabela" olarak çevrilebilir.Tam manasıyla ve kullanım şekliyle ise dijital bilgilendirme sistemi en uygun karşılığıdır diyebiliriz. Digital signage'ın birçok kullanım alanı mevcuttur.Kurumsal iletişim, reklam ve bilgilendirme, yönlendirme, menuboard bunlardan başlıcalarıdır.Günümüzde alışveriş merkezleri, caddeler, restoranlar, kurumlar ve özel şirketlerde çokça örneklerini görmek mümkündür.
Digital signage yapısı bir sistemler bütünüdür. Sahada bulunan tüm uç birimlerin bir merkezden anlık olarak içeriklerinin güncellenmesi ve yönetilmesi bu sistemler bütününün temel çalışma prensibidir.Keza artık kullanılan yazılım ve donanımlar ile daha farklı bir boyut kazanmıştır.
Digital signage sayesinde klasik bilgilendirme ve reklam çalışmalarının (afişler, posterler, tabelalar vs. gibi) ötesinde kullanıcılara/müşterilere basit interaktif uygulamalar ile farklı deneyimler yaşatılabilir, anlık ve kişiye özel mesajlar verilebilir, dikkat çeken içerikler ile hızlıca bilgilendirme yapılabilir, hava durumu ve lokasyon bazlı reklam kampanyaları oluşturulabilir.Bu örnekleri genişletmek oldukça mümkündür.Keza burada doğru kurgulanmış bir sistem yapısı ve bunu destekleyecek uygun içerikler digital signage projelerinde fark yaratarak öne çıkartmaktadır.
Blogumuzda tüm digital signage detaylarına derinlemesine gireceğiz.
Peki gelelim "Doğru Digital Signage sistemi nasıl olmalıdır?"
Söylediğimiz gibi Digital Signage bir sistemler bütünüdür.Bu bütünü oluşturan her bir parça ayrı ayrı önemli ve uzmanlık konusudur. Bir Digital signage projesini oluşturan tüm olmazsa olmazları detaylıca yazılarımızda sizlerle paylaşacağız.Şimdi ise özetle bu başlıklara değinecek olursak;
1-Donanımlar
Donanımlar; Digital signage projesinin fiziksel görünür tarafıdır. Ekranlar, medya oynatıcılar, sensörler, ağ donanımları gibi tüm cihazlar digital signage'ın donanım tarafını oluşturur.
2-Yazılım
Digital signage projesinin beynidir.Client yazılımları, CMS(İçerik Yönetim Sistemi yazılımı ,diğer entegre 3.parti api'ler vs..) İçeriklerin ekranlara doğru ve planlı ulaştırmanızın yolu bu yazılımlardır.
3-İçerik
İçerik; digital signage projesinin ruhudur.Hayal gücüyle sınırlıdır.
3-Network
Network; digital signage projesinin damarlarıdır.Ağ, dijital dünyanın her alanında olduğu gibi burada da sistemlerin birbiri ile iletişimini sağlayan taraftır.
Bahsettiğimiz bu başlıklar kendi içinde uzmanlık gerektirir.Peki başlıca uzmanlık gerektiren bu parçaları bir sistem de nasıl bir arada toplayacağız?

Doğru Projeyi Yaratmak
Bir digital signage sistemi kurmak için; öncelikli olarak sisteminin ne için hizmet edeceğinin doğru bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir.Çünkü temelde digital signage olarak adlandırılan bu sistem kullanım amacına göre farklı donanım, yazılım ve içerik ihtiyacına sahiptir.Örneğin; bir restoran da menuboard olarak kullanılabileceği gibi, hazır giyim sektöründe reklam ve müşteriye doğrudan ulaşma amacıyla kullanılabilir.Yada bir avm de yönlendirme ekranı olarak kullanılırken, bir şirkette kurumsal iletişim kanalı olarak kullanılabilir.Sonuç olarak bu sistemlerin hepsi digital signage çatısı altında toplanır.Yanlış proje kurgulaması size hem para hem de zaman kaybettirecektir.
Projeye Uygun Sistem Tasarımı
Kullanım amacı belirlenen sistemi hayata geçirmek için doğru ürünleri bir araya getirmek gerekir.Bunlar da yukarı bahsettiğimiz başlıklardır.Daha önce de bahsettiğimiz gibi digital signage'ın amacı; kullanıcılara/müşterilere ulaşırken para ve zaman tasarrufu yaptırmaktır.Dolayısıyla gereksiz yapılan donanım, yazılım ve altyapı yatırımları digital signage projesini temel amacından uzaklaştıracaktır. Kullanılmayacak özelliklere yada eksik özelliklere sahip donanım ve yazılımlar ekstra maaliyet oluşturacaktır.Donanım ve yazılım seçimi makalelerimiz de bunlara detaylıca yer vereceğiz.

Projeyi hayata geçirmek..

Yukarıda bahsettiğimiz bu başlıklar kendi içinde uzmanlık gerektirir.Peki başlıca uzmanlık gerektiren bu parçaları bir sistem de nasıl bir arada toplayacağız?
Bahsettiğimiz tüm bu sistemleri bir araya getiren firmalar sistem entegratörleridir.Entegratörler; belirlenen proje için doğru ürünleri (donanım, yazılım, altyapı vs.) bir araya getiren, sistemin kurulumunu ve entegrasyonunu yapan, sonrasında kullanıcı eğitimlerini veren ve teknik desteği sağlayan firmalardır.
Diğer yazılarımızda görüşmek üzere..Hoşçakalın :)
Digital Signage Türkiye Ekibi
www.digitalsignagenedir.com

Yorumlar